Rumored Buzz on solunum yetmezliği nedir
Wiki Article
Doku ve organların yeterince oksijen alamaması durumunda kişide farklı belirtiler ve komplikasyonlar da ortaya çıkabilmektedir.
Hızlı nefes alma: Kişi, regular solunum hızından daha hızlı ve daha sığ nefes almaya başlayabilir.
Dudakların ve parmak uçlarının mavimsi renk alması durumunda mutlaka bir göğüs hastalıkları uzmanına başvurulmalıdır.
Genel olarak, akciğerler solunum yetmezliğinden etkilenen birincil organlardır. Bununla birlikte, durumun ciddiyeti ve ilerlemesi, altta yatan nedene ve bireysel koşullara bağlıdır ve diğer organlar da etkilenebilir.
Solunumları genelde daha hızlı olmaktadır. Az oksijenle yaşamaya çalıştıkları için ciltleri mavimsi bir renkte olabilir. Hasta çoğu kez belli bir dereceye kadar alışmıştır, bu nedenle hastanın semptomlarını görmezden gelme riski vardır. Bu durumda hayati tehlikeyi beraberinde getirebilmektedir.
İnsanlarda nefes alıp-verme olayının sağlanması ve dokuların hayatta kalması için oksijen-karbondioksit döngüsüne ihtiyaç duyulması solunum sistemi mekanizmasını açıklar. Nefes alındığında oksijen akciğerde bulunan alveol keselerine gider ve burada kan damarlarına geçer. Kan yoluyla oksijen doku ve organlara ulaşır. Kan hücreleri oksijeni bıraktıktan sonra dokulardan karbondioksiti alır ve nefes verme yoluyla dışarı atılır.
Tasarruf solunum yetmezliği edilen oksijen hayati organların doku gereksinimini karşılamak üzere kullanılır. Bu mekanizma nedeniyle solunumla ilgili difficulty ortaya çıktığında deri ve ekstremitelerde dolaşımın azalmasının sonucu olarak solukluk ve soğukluk görülür. Aynı zamanda kan dolaşımının azaldığı deri ve ekstremitelerde dolaşan kan içinde oksijen içeriği de azalacağından siyanoz görülebilir. Hipoksinin hafif derecelerinde ekstremite uçlarında periferik siyanoz gözlenirken, hipoksinin daha ağır durumlarında merkezi siyanoz gözlenir.
Hiperkapnik solunum yetmezliği, vücuttaki karbondioksit seviyelerinin arttığı bir durumdur. Bu durumda, akciğerler yeterli miktarda karbondioksiti atamaz ve birikmesine neden olur. solunum yetmezliği tipleri Hiperkapnik solunum yetmezliği genellikle solunum kaslarının zayıflığı veya akciğerlerin ventilasyonunda sorunlar olduğunda ortaya çıkar.
Larinx: Sesin oluşumunu sağlayan ses tellerini barındıran bu yapı, havanın trakeaya geçişini kontrol eder.
Kronik solunum yetmezliği olan hastalarda alevlenmeleri ve komplikasyonları önlemek için grip ve pnömokok pnömonisi gibi solunum yolu enfeksiyonlarına karşı aşılama yapılması esastır.
Tedaviye tamamlayıcı bir yaklaşım, solunum yetmezliğiyle mücadele eden bireyin genel sağlığını iyileştirebilir ve tedavi sürecini destekleyebilir.
Solunum yetmezliği temel solunum yetmezliğinden ilk önce etkilenen organ hangisidir olarak akut ve kronik solunum yetmezliği olarak ikiye ayrılır. Akut solunum yetmezliği saatler, günler içinde gelişebilir. Genellikle tıbbi olarak tedavi edilebilir.
Solunum yetmezliği kana oksijen girmesinin veya kandan karbondioksit atılmasının engellenmesi sonucu oluşur. Çeşitli hastalıklar, yaralanmalar ve koşullar oksijen-karbondioksit dengesini bozabilir. Bu duruma neden olabilecek faktörler şu şekilde verilebilir:
Solunum yetmezliği olan hasta ne kadar yaşar? Solunum yetmezliğinin nedenine bağlı olarak yaşam süresi değişir.